Leyla (15) gaat door de modder voor slaven

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Leyla (15) gaat door de modder voor slaven

Door sloten zwemmen, over modderbanen glibberen en obstakels overwinnen; daar moet je maar zin in hebben. Leyla van Vuuren (15) uit Rotterdam gaat de uitdaging aan.

De tiener doet – samen met vriendinnen – mee aan de MudRaise die op 27 juni 2020 zal worden gehouden in Biddinghuizen. Door mee te doen aan de kilometerslange obstakelrun in de modder wil Leyla geld ophalen om mensen te bevrijden uit slavernij.

„Ik vind het erg dat er slavernij bestaat”, vertelt ze over haar motivatie om mee te doen aan deze barre moddertocht. „Er kwam onlangs iemand op school die bij maatschappijleer vertelde over mensen die verkocht worden als slaaf. Ik vind het oneerlijk dat mensen zo behandeld worden. Ik wist alleen niet hoe ik kon helpen. Toen ik iemand over de Mudraise hoorde vertellen, was ik gelijk enthousiast. Het sponsorgeld dat je ophaalt, gebruikt de organisatie International Justice Mission (IJM) om mensen uit slavernij te redden.”

Ze staat er niet altijd bij stil, maar soms kan het Leyla diep raken dat er zo veel onrecht is in de wereld. „Hier in Nederland hebben wij het goed. Als jongere weet je bijna zeker dat je in de toekomst een goede baan krijgt. Maar in heel veel andere landen is dat niet zo vanzelfsprekend. Daar kun je als kind bijvoorbeeld als slaaf worden verkocht. Er gebeuren verschrikkelijke dingen met die kinderen, waardoor alle hoop op een mooie toekomst wordt weggevaagd.”

„Het onrecht in de wereld is heel groot. Maar toch geloof ik dat er iets kan veranderen”, zegt Leyla. „Slavernij moet overal verboden worden. Regeringen en politieagenten in die landen moeten slavendrijvers streng aanpakken. En als organisaties zoals IJM zo goed bezig blijven, wordt het onrecht in ieder geval een stuk minder. Kleine beetjes helpen om een groot verschil te maken.”

Leyla, lid van de International Christian Fellowship in Rotterdam-Zuid, gelooft dat de Bijbel christenen ertoe oproept om barmhartig te zijn en om mensen die onrecht lijden te helpen. „Het MudRaiseteam waar ik in zit, wil iets bijdragen aan het verbeteren van de wereld.” Daarbij verwijzen de teamleden naar Psalm 82:3 en 4: „Doet recht den arme en den wees; rechtvaardigt den verdrukte en den arme. Verlost den arme en den behoeftige, rukt hem uit der goddelozen hand.” Leyla: „In Gods ogen zijn alle mensen gelijk, dus ik denk dat het op de wereld ook zo moet zijn.”

„De Bijbel vertelt ons dat God Zelf barmhartig is”, gaat de Rotterdamse verder. „Hij ziet om naar arme mensen, naar zieke mensen. God ziet iedereen. Wij zijn Zijn kunstwerk en Hij wil ons zo veel liefde geven, dus ook zeker aan mensen die het moeilijk hebben. Lukas 6:36 zegt: „Weest dan barmhartig, gelijk ook uw Vader barmhartig is.” Zo heb je veel verschillende teksten in de Bijbel die gaan over barmhartigheid.”

Een Bijbelgedeelte dat Leyla ook aanspreekt, is de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. „Met dit verhaal laat Jezus zien dat we geen vooroordelen moeten hebben over mensen. We moeten onze vijanden liefhebben als onszelf en elkaar met liefde verzorgen. Dat is een verhaal van waaruit je kunt leven.”

„Mijn verwachting van de MudRaise? Ik verwacht dat het een beetje zwaar wordt, maar dat mijn vriendinnen en ik elkaar erdoorheen zullen trekken. Dat we uiteindelijk met alle mensen die meededen kunnen zeggen: Er is een verschil gemaakt en we hebben ons best gedaan.”


Dit artikel is afkomstig van Puntuit