"Zo de Heere wil en wij leven zullen" (1)

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is onvoorstelbaar wat het coronavirus doet. Het raakt ons hele leven: gezondheid, school, sociale contacten, enzovoorts. In Psalm 60 moet ook iets ergs aan de hand zijn. We weten niet wat het geweest is. Verlies, ziekte, hongersnood? David gebruikt heftige woorden. 'Gij, God, hebt ons verstoten, gescheurd, zijt toornig op ons geweest. We zijn er helemaal door van slag. Het land wankelt.' Herkenbaar, vind je niet? Wat zegt David?

"O God Gij had ons verstoten,
Gij had ons gescheurd,
Gij zijt toornig geweest; keer weder tot ons."

Psalm 60:3

Gij hebt...
Als eerste zegt David: Gij hebt... Niet: de honger, de oorlog, het coronavirus, maar Gij. Wat God daar ook voor gebruikt, het is Gods hand. Dat valt helemaal op als we zien wanneer David deze Psalm heeft geschreven. Na twee grote overwinningen. David had groot succes. En dan: Gij hebt geschud, gespleten, verstoten. Juist toen alles zo perfect in orde leek te zijn.

Dat is misschien ook wel herkenbaar. Als het goed gaat met je leren op school, in het gezin, met je vrienden. Je houdt er steeds minder rekening mee dat het ook een keer fout kan gaan. Hoe beter het gaat, hoe minder je bidt. Hoe beter het gaat, hoe minder afhankelijkheid. God kan zomaar iets laten gebeuren waardoor alles wankelt. Zou God onze trots willen doorprikken? Als God laat merken: Als Ik erin blaas ligt al je werk omver. Daarom is ‘Deo volente’ is zo waar: Zo de Heere wil en wij leven zullen.

God heeft getoornd
David zegt ook: Gij zijt toornig op ons geweest. Daar was een reden voor. Want Gods toorn heeft altijd de zonde als oorzaak. Zou dat ook nu kunnen zijn? Omdat we denken dat we alles zelf kunnen? Afhankelijkheid is ver te zoeken is. Economische groei, medische kennis, technische mogelijkheden maakten ons niet dankbaarder en afhankelijker van God. We denken het allemaal zelf te kunnen.

Maar nog concreter. Als vreemd gaan normaal wordt gevonden, second love. Als op zondag de sport zijn hoogtepunt viert. Als ongeboren leven gedood mag worden in de buik van de moeder. Of in ons eigen leven: op zaterdagavond plekken bezoeken waar we niet kunnen zijn, overmatig drankgebruik, zwart werken de gewoonste zaak van de wereld, vul je eigen voorbeelden maar in. Je eigen zonden.

Hoe erg dat is? Kijk dan naar de Heere Jezus in Gethsemané. Zo vreselijk is Gods toorn over de zonde. Zo liefdevol is Jezus dat Hij dat wilde dragen. Dan komt één ding boven drijven: hoe komt het weer goed met U o God? Laat het weer vrede met U zijn, om Jezus wil. Belangrijker dan geld, dan goede cijfers, dan veel plezier: hoe komt het met God goed? Keer terug o God! Laat het ons daar maar brengen! Dan is Coronavirus een middel om ons bij God te krijgen.

Een gebedspunt voor vandaag
Heere we dachten alles zelf te kunnen, maar zo’n klein virusje legt ons hele leven plat. We zijn afhankelijk van U en Uw genade. Vergeef ons onze schulden en onze trots. Stort Uw genade uit in ons leven. We zijn helemaal afhankelijk van U. Denk aan ons toch in genade.