Advies over de nieuwe coronamaatregelen

25 februari 2021

Voorzichtig is er weer meer mogelijk in het jeugdwerk

Voorzichtig gaat Nederland weer open, was de boodschap van demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge tijdens de persconferentie van 23 februari jl. Ze kondigden een aantal voorzichtige versoepelingen aan. Maar wat betekenen die voor het zondagsschool- en jeugdwerk in de kerk? Wat kan wel? Wat kan (nog) niet?

In overleg met de verschillende bonden komen we tot het volgende advies:

  • Blijf terughoudend met binnenactiviteiten. Als je dezelfde mogelijkheden als scholen hanteert, moet je ook de quarantaineregels die voor scholen gelden overnemen. Dit houdt in dat als één iemand van de groep positief getest wordt de docent en groepsgenoten 10 dagen in quarantaine moeten. Na 5 dagen kan men zich laten testen en bij een negatieve uitslag weer uit quarantaine. Met kinderen of jongeren van verschillende scholen bij elkaar, kan dit gecompliceerde situaties opleveren. Vandaar dat wij niet adviseren om in het kerkelijk jeugdwerk een op een de schoolsituatie over te nemen.
  • Wij zien wel de grote noodzaak van verbinding met jongeren en adviseren om, nu we het voorjaar in gaan, activiteiten in de buitenlucht te organiseren! Daar is meer ruimte voor. Denk hierbij aan een strand- of boswandeling, een buitenspel of een (Bijbelse) speurtocht. Uiteraard rekening houdend met geldende maatregelen en de avondklok. We zullen de komende tijd voor buitenactiviteiten die samengaan met bijbelse bezinning nog ideeën delen.
  • Langzaam gaan we richting het einde van het jeugdwerkseizoen, een seizoen wat nauwelijks (fysiek) opgestart is. Denk na over goede, samenbindende activiteiten voor en met de jongeren van de gemeente. Meestal is er rond Pasen een afsluitende activiteit, maar in deze tijd waarin jongeren veel behoefte hebben aan contacten onderling, kun je juist de warmere maanden aangrijpen om buitenmomenten te organiseren.
     

Laten we de kans die de voorzichtige versoepelingen aanreiken met beide handen aangrijpen. Laten we, onder de zegen van de Heere, met en voor onze jongeren aan de slag gaan. En om het met Augustinus te zeggen: ‘Heb hen lief’.

Schroom niet contact met ons op te nemen als er behoefte is om samen na te denken over de (online)mogelijkheden wat betreft kinder- en jeugdwerk.

Terug naar de lijst