Terugblik jeugdappel -16

IMG_0731

Met welk water probeer jij je dorst te stillen?” Die vraag legde kandidaat Van Vulpen voor aan de zevenhonderd jongeren die op zaterdag 7 april naar het Jeugdappel -16 in Aalsmeerderbrug kwamen. Naast de lezing waren er ook diverse workshops rond het thema van de dag: Levend water.

Jeugdwerkadviseur Jan Post wees er in zijn openingswoord op dat de Heere Jezus het beeld van water gebruikt om ons iets belangrijks duidelijk te maken. “We hebben een Bron nodig om uit te leven. Waar leef jij van?”

Dorst heeft elk mens, zei kand. Van Vulpen in zijn appelwoord. “Ons hart zoekt naar vervulling, omdat wij de verbinding met de levende bron hebben doorgesneden. Drink je giftig water om de leegte op te vullen? Wie drinkt van water dat hij zelf verzameld heeft, houdt eeuwig dorst.” Kand. Van Vulpen wees op de oproep van de Heere Jezus, die ook vandaag klinkt: “Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.”

De Bron van het levende water is Jezus Zelf, ging hij verder. En het water dat Hij wil uitdelen, is de vergeving van zonden. Gaat dat dan zo makkelijk? “Ja. Want de Heere Jezus Zelf nodigt uit om te drinken van het levende water.” Het levende water is beschikbaar; Jezus Christus heeft er een dure prijs voor betaald. “Hij deelt het voor niets uit door Zijn eigen Woord, dat Hij aan jou heeft gegeven. Daarin vind je wie jij bent, wat Zijn genade en liefde is, en dat het levende water vandaag verkrijgbaar is.” Kand. Van Vulpen riep de jongeren op om het van Gods Woord te verwachten. “En als je je Bijbel opent, vouw dan ook je handen en bid om de werking van de Geest dat je geloven mag.”

Aan het eind van zijn lezing stelde hij twee vragen, waar de jongeren thuis over konden nadenken. “Heb jij al gedronken van het levende water, dat de Heere Jezus wil uitdelen? Dan zorgt Hij zelf dat je ook een bron wordt. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.” En tegen de jongeren die de eerste vraag met ‘nee’ moesten beantwoorden: “Wat houdt jou nú nog tegen om te drinken uit deze Bron, die al jouw verlangens wel kan vervullen, de zonde wegneemt en uitzicht geeft op het eeuwige leven?”

Workshops
Na de pauze vermaakte een grote groep jongeren zich buiten met de workshops ‘Kraak de code’ en ‘Laat het water stromen’. Bij dat laatste spel moesten ze door een goede samenwerking zo veel mogelijk water via buizen van de ene in de andere emmer zien te krijgen. In de andere workshop losten de jongeren raadsels rond het thema op om zo de code van een koffer te kunnen kraken.

Andere jongeren gingen aan de slag met handletteren in de creatieve workshop. In sierlijke letters tekenden ze een Bijbeltekst op het etiket van een waterflesje. Een vierde groep leerde een lied aan over levend water, dat ze als afsluiting van het Jeugdappel in de zaal zongen: 

Heb je dorst, en
voel je leegte?
Kom, en drink dit levend water!
Moe, gebroken?
Hier is hoop, kom,
rust nu uit bij ’t levend water! 

Hoor Zijn roepen,
vind verfrissing,
in Zijn bloed, het levend water.
Heel je leven,
je verleden,
spoel het af in ’t levend water!


Zie ook het verslag dat het Reformatorisch Dagblad maakte n.a.v. het Jeugdappel -16.

Foto's Jeugdappel -16 -- 2018

Opname Jeugdappel -16 2018

|